7. The DIVINE

image

Et Voilà, Je Portie Modekennis

Het is weer bijna fashionweek-season, Spring/Summer 2016. Een paar weken vol mode-energie, weken waarin mode professionals van New York naar Milaan naar Parijs reizen om zo veel mogelijk modeshows bij te wonen, showrooms te bezoeken, en bien sûr fashionable cocktailparties. Wat je noemt een mode-injectie.

Er zijn elk seizoen wel een paar momenten die ver boven het aardse uitstijgen. Het is de combinatie van overweldigend mooie mode, model, muziek, en niet te vergeten de vaak bijzondere locatie waar de nieuwe mode-collectie wordt gepresenteerd. Natuurlijk mis ik dat.

Daarom blader ik met zoveel plezier regelmatig in The Mechanical Smile, een dik, en heus niet meer zo nieuw boek dat een geweldige bron van modekennis is, en waar ik alleen al uren kan kijken naar de verrukkelijke foto’s van modeshows van weleer. Want wat vind je van de foto bovenaan dit tekstje? Geweldig toch. Hij is genomen tijdens een modeshow die in 1925 werd gegeven op het dek van een Cunard Liner.

En zo lees ik bij voorbeeld hoe het lichaam van de mannequin (model heette ze pas veel later) zich begin van de twintigste eeuw begon aan te passen aan de tijd en de omstandigheden, aan de snelheid en dynamiek van het moderne leven. Hoe het werd gestroomlijnd en gestandaardiseerd. Hoe de poses, de bewegingen en de houdingen van de mannequin ook al in het begin van de vorige eeuw succesfactoren waren voor de promotie van de Franse mode op het wereldtoneel.

imageThe Mechanical Smile vertelt verder hoe modeshows en Franse mode vanaf de 19e eeuw wereldhandel zijn. Toen al lokten de modehuizen de internationale inkopers twee maal per jaar naar Parijs om daar hun modeshows te bezoeken. Niet de kleding zelf werd daar verkocht, maar het copyright. Letterlijk. De inkopers kochten het recht om de kledingstukken te reproduceren. Ze verkregen een modeljurk die dan door de – veelal Amerikaanse – producenten in vereenvoudigde vorm en in grote hoeveelheden werd gereproduceerd en verkocht aan de locale markten. Een interessante gedachte in deze tijd van highstreet copycats.

* The Mechanical Smile, Modernism and the First Fasion Shows in France and America, 1900-1929, door Caroline Evans, Yale University Press New Haven and London

image

, ,

boven modeshow aan boord van cunard liner franconia, 1925, fotograaf brooke/midden pagina 226 en 227 uit the mechanical smile: walk like this if you want to be up-to-date/onder omslag met gespiegelde foto van een modeshow van maison agnes, ca 1925, fotograaf richard hubert smith
POSTED ON 07-09-2015
.
No comments yet.

Leave a Reply