7. The DIVINE

charlesjames3.NancyJamesinSwanGown,CecilBeaton,1955

Legendarische Baljurken In New York

Had jij al eens gehoord van couturier Charles James? Ik bedoel voor gisteren, toen Michelle Obama zijn tentoonstelling in New York opende? Wist jij dat hij halverwegede vorige eeuw groot was in de Amerika? Ik ook niet. Toch heeft hij in modekringen een cult-status en dienen zijn ontwerpen en evening dresses vandaag nog als voorbeeld voor mode-ontwerpers. 

Charles James werd geboren in Surrey, werkte eerst in Londen, ging naar Parijs en vertrok in 1940 naar New York. Trouwde met Nancy (op de foto boven), kreeg een dochter en een zoon, scheidde, stierf behoorlijk berooid. Hij heette een lastig man te zijn, en vooral een buitensporig perfectionist. Hij kon zijn klanten maanden laten wachten op hun bestelling, als wat hij maakt niet helemaal naar zijn zin was, trok hij het kledingstuk in stukken, om daarna opnieuw te beginnen.

Al volgde hij nooit een officiële mode-opleiding, toch was het een couturier die zich kon meten aan zijn Franse collega’s als Dior en Lanvin. 

charlesjames1.CharlesJamesBallGowns,CecilBeaton,1948

The Metropolitan Museum of Art heeft zijn fameuze Costume Institute heropend met een tentoonstelling van deze Engels-Amerikaanse Charles James (1906-1978). Ja inderdaad, een vleugel van dit Costume Institute is nu genoemd naar Anna Wintour, als dank voor haar wervende activiteiten, maar dat heb je vast elders al gelezen.

Hier gaat het nu even om Charles James. Het zal dringen worden bij zijn fabelachtige baljurken die namen dragen als Swan, Butterfly en Diamond. Maar ook zijn andere ontwerpen zijn ingenieus. Je ziet er hoe hij te werk ging, hoe hij zijn ontwerpen construeerde als een architect. Ook zijn er onvoltooide werken te zien die hij maakte in zijn studio in het New Yorkse Chelsea Hotel waar hij zijn laatste jaren werkte en woonde.  Kortom, het is een grondige tentoonstelling met ongeveer vijfenzeventig van zijn creaties, met schetsen, foto’s en video’s. 

Charles James – Beyond Fashion, tot 10 augustus in The Metropolitan Museum of Art. Even naar New York dus.

charlesjames2.CharlesJames+ModelbyCecilBeaton, 1948

, , ,

boven nancy james in charles james 'swan gown', 1955, foto cecil beaton, the cecil beaton studio archive van sotheby's/midden charles james ball gowns, daaronder charles james met model, beide foto's van cecil beaton uit 1948, vogue, condé nast archives, copyright condé nast/alle foto's met dank aan the metropolitan museum of art
POSTED ON 07-05-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply