7. The DIVINE

10899002_317629495107637_2035528189_n

Tijd Voor Een Rondje Colette

Volgende week, tijdens Paris Fashion Week vechten modeprofessionals er elkaar de ijzeren trap weer op en af.  Op de begane grond de luxe bagatelles, boven een beeldschone selectie uit de collecties van de onbetaalbare créateurs du moment, en in de kelder worden de verwende maagjes gevuld. Colette, de winkel waarmee de incarnatie van het fenomeen conceptstore een feit was. Maar weet je eigenlijk naar wie dit het ultraluxe en schaamteloos hippe warenhuisje op de rue st Honoré is genoemd?

Nee? Mag ik dan wat aandacht voor Colette de vrouw. voor Sidonie-Gabrielle Colette. Ze was me dr namelijk eentje, en ze past zo mooi in deze tijden waarin we de jaren twintig van de vorige eeuw vieren en dan met name de flappergirl: nieuwe generatie vrouw, voor die tijd ongekend geëmancipeerd, vrij van geest en zeden, kort van haar en rok, grootgebruiker van drank en mannen. En Colette was een echte flapper, al zal ze zichzelf vast niet zo genoemd hebben.

Sidonie-Gabrielle Colette, was a french novelist.

Ze was schrijfster van de aanstekelijke romans Gigi en Chéri én ze schreef het libretto van Ravels l’Enfant et les sortilèges. Colette leefde een bepaald enerverend leven: Ze was getrouwd met Willy, die behalve fameus los van zeden, een ongekende despoot was die Colette dwong te schrijven en haar daartoe zelfs opsloot. Vervolgens liet hij haar verhalen onder zijn naam publiceren.

Ze scheidde van Willy, en begon aan een tot de verbeelding sprekend nieuw leven. Ze ging optreden in de Moulin Rouge, veroorzaakte daar een schandaal met het kussen van een vrouw, trouwde opnieuw, begon een affaire met haar stiefzoon, scheidde, ach zo’n leven dus.

Toch, of misschien wel juist daarom, werd ze in Frankrijk op handen gedragen en kreeg ze toen ze in 1954 stierf een staatsbegrafenis. En dat ze woonde in een appartement aan (of zeg je in?) het Parijse Palais Royal. Ga maar eens kijken. het is name;ijk het mooiste door galerijen omgeven parkje van Parijs, en steeds meer een paradijsje voor modeminnende visite. En laat dat Palais Royal nou om de hoek zijn bij de conceptstore.

Colette, 213 Rue Saint-Honoré 75001 Parijs.

, , , , ,

boven illustratie harriet calo, onder colette, foto léopold reutlinger
POSTED ON 18-09-2015
.
No comments yet.

Leave a Reply