7. The DIVINE

11374240_1615018795380529_1186297838_n

Et Voilà, Mijn Lievelingen

Jazeker, het is tijd voor een beetje lummelen, een paar weken maar hoor, en dan kun je me hier weer bezoeken. Andere jaren stuurde ik je het strand op of de bergen in met een lijstje van m’n favoriete boeken, deze zomer geef ik je een paar van mijn lievelingsmusea. Niet zomaar musea, maar huizen en studio’s van kunstenaars en levensgenieters.

1. Ik begin dicht bij huis, in Brussel. Ik vind die stad zeker zo leuk als Antwerpen want het is er zo prettig grootsteeds. Vorige maand ontdekte ik er een pareltje, MUSEUM VAN BUUREN, gevestigd in een villa die in 1929 werd gebouwd voor het echtpaar Van Buuren. Bankier David van Buuren en zijn vrouw Alice hielden van de Amsterdamse School en alles, werkelijk alles in en aan het huis is ontworpen in die melancholiek elegante Art Deco-stijl. Om het huis ligt een betoverende tuin, en je ziet voor je hoe het echtpaar daar ontving op mooie zomeravonden.

De Van Buurens verzamelden een indrukwekkende kunstcollectie die de villa extra groots maken. Wat vind je van deze beauty van Van Dongen? Hangt daar gewoon aan de muur. Voor een bezoek aan Museum Van Buuren neem je in het centrum van Brussel de tram en dan ben je er in een kwartiertje. En als je een feestje wilt geven, de tuin en het huis zijn te huur voor recepties, kijk maar op de website.

zomerima_5044e9a348936

2. Ik hou van Madrid, in tegenstelling tot Barcelona vind ik het een stad voor volwassenen als je begrijpt wat ik bedoel. Ik doe er natuurlijk het Prado en de het Thyssen Bornemisza, maar helemaal gelukkig word ik ervan een paar uurtjes rond te lopen in MUSEO JOAQUIN SOROLLA dat wil zeggen in het huis, de studio en de tuin waar de schilder Joaquin Sorolla leefde en zijn heerlijke schilderijen maakte.

Sorolla werd de schilder van het licht genoemd, en zijn strandscènes en landschappen stralen. Ik kon maar niet loskomen van dit grote schilderij van jonge vrouwen die in het gras liggen. Siesta heet het, en je voelt de hitte van de middag.

Het intieme museum ligt aan de rand van de stad en je wandelt er zo heen vanuit het centrum.

holidaysthe-siesta-1912

3. Een paar uur in de rij wachten voor het Louvre, thanks but no thanks, als ik in Parijs een dosis kunst verlang, ga ik liever naar MUSÉE NATIONAL GUSTAVE MOREAU. Ook dit museum is het voormalig huis plus jaloersmakend atelier van een groot schilder. De etages zijn onfatsoenlijk volgepropt met honderden, nee duizenden schilderijen, tekeningen en aquarels van de Franse symbolist zelf, en met werk van vrienden als Degas. Het ligt aan de voet van Montmartre, dus als je klaar bent in Galerie Lafayette, wandel je er in een kleine tien minuten naartoe.

zomer6850583d538c7504cc9b2df8ddcd2137

4. En nog een in Parijs, op het mooiste pleintje van de stad Rue Furstenburg. Ik kan het niet helpen, maar altijd als ik daar loop zeg ik: hier wil ik wel wonen. Hee grappig, jij ook? Gustave Delacroix woonde daar dus wel, de laatste zes jaren van zijn leven en nu kunnen jij en ik er op bezoek in zijn appartement en zijn studio die in de tuin ligt. Dus drink snel je cafe crème op en ga kijken. MUSÉE NATIONAL EUGÈNE DELACROIX is maar vier minuten lopen van Cafe De Flore.

5. Ben je deze maanden in Venetië, dan kan ik je zeer aanbevelen om PALAZZO FORTUNY binnen te gaan. Het is een Gotisch paleis. Niks bijzonders in Venetië, inderdaad, maar dit vijftiende eeuwse woonhuis van stoffen-ontwerper, theatermaker, schilderen excentriekeling Mariano Fortuny (1871-1949) is nog heerlijk ongerestaureerd, en verdieping na rommelige verdieping is vol inspiratie, met werk van Fortuny en andere kunstenaars, met antiek en sfeer. Nooit iets weggooien maar juist nog veel meer verzamelen, dat vertelt dit verrukkelijke Venetiaanse huis.

Oja, even over meneer Fortuny zelf. Hij is nog steeds bekend om zijn rijke stoffen. Hij vond een procedé uit waarmee je luxe stoffen als fluweel kon bedrukken en beschilderen, en waarmee ze toch zacht en soepel bleven. In het Palazzo zie je een paar goddelijke voorbeelden. Maar ook zijn reusachtige studiolamp op driepoot is een all time klassieker. Voor het theater vond hij een nieuwe manier van belichting uit, hij was modeontwerper en schilder. En hij woonde dus geweldig.

zomerunnamed

6. Het past niet echt in het rijtje huizen en studio’s van kunstenaars en levensgenieters, maar omdat het zo vlakbij en zo adembenemend beeldschoon wijs ik je heel graag  op een schattige expositie in Amsterdams trots HET RIJKSMUSEUM. Mode in Bloei heet de kleine tentoonstelling. In de bijzonder liefdevol ingerichte vitrines zie je bloemen op schilderijen, een paar delicate corsages, grappige hoedjes, en vooral dat bloemetjesjurken van alle tijden zijn, En niet suf. Nouja, als je weet dat Marlies Dekkers (https://www.marliesdekkers.com/nl-nl/home) gastconservator is, dan is dat natuurlijk een overbodige toevoeging. En kijk ook even goed naar de twee couture-stukken van Edwin Oudshoorn. Over inspiratie gesproken, ik heb zin om weer een paar dramatische bloemen te tekenen, want oh boy, isn’t it divine.

zomer

So far so good, ik ga ervan uit dat je hiermee een paar weken voort kunt. Happy Holidays my dear, en tot in augustus! xxh

, , ,

boven illustratie harriet calo/daaronder la penseuse, 1905, kees van dongen in museum van buuren, ukkel, brussel/ daaronder la siesta, 1912, joaquin sorolla in het museo joaquin sorolla, madrid/daaronder les licornes, ongedateerd, gustav moreau in musee gustav moreau, parijs/daaronder Stilleven met zinnia's in een gemberpot, 1910, floris verster in het rijksmuseum amsterdam/onder illustratie harriet calo
POSTED ON 03-07-2015
.
No comments yet.

Leave a Reply