6. The INSPIRED

Foto 01-12-13 15 39 57

Happy Holidays With Formidable Women

Het is zover, ik ga me weer verstoppen onder de kerstboom, dat wil zeggen een weekje of wat zonder jouw en mijn geliefde Isn’t it Divine. En zoals je van me gewend bent, ik laat je niet aan je lot over, al helemaal niet deze donkere dagen, dus ik heb een een paar mooie boeken voor je uitgezocht. Een boekenlijst met een paar van mijn favoriete boeken. Ik noemde ze eerder, maar ik durf ze gewoon nog eens te presenteren, zo goed vind ik ze.

Deze boeken verhalen van prikkelende geschiedenissen van vrouwen met elan, van bijzondere huwelijken, van opschudding veroorzakende liefdes, van hartstocht en soms tragiek. En allemaal echt gebeurd. Heerlijke boeken voor dit soort vrije dagen dus. Here goes:

Het eerste boek heet The Bolter, en gaat over Idina Sackville (foto hieronder) die in de jaren twintig schandaal op schandaal stapelt. Schandaal nummer één schokt de Engelse upperclass als Idina haar man en twee piepjonge zoontjes verlaat om een losbandig leven te beginnen in Kenia. Eenmaal daar neemt ze regelmatig een verse echtgenoot, met alle complicaties die daarbij horen. Het boek is geschreven door Idina’s achterkleindochter Frances Osborne die zo begint: ‘In an age of wicked women, Idina pushed the bounds of behaviour to extremes.’ Niets te veel gezegd. Heerlijk boek, uitgegeven door Virago Press, met stamboom, altijd fijn, en met foto’s van Idina, haar mannen en haar huizen.

happyholidaysfoto 2

Dan zijn er natuurlijk de Flappers over wie ik je al eerder vertelde, ik heb het inmiddels uit, en ik weet zeker, you can’t resist these ladies

Het derde boek op je lijstje is Uncommon Arrangements, over zeven ongebruikelijke huwelijken. Sowieso bestaat er haast niets raadselachtiger dan het huwelijk van een ander, maar deze zeven Marriages à la Mode in het Engeland zo tussen 1910 en 1940, zijn helemaal rode-oortjes-proof. Neem bijvoorbeeld het huwelijk van Clive en Vanessa Bell, die besluiten een bi-sexuele lover in huis te nemen, van wie Vanessa vervolgens een kind krijgt. En Clive doet dan weer alsof het zíjn kind is. Nou zo dus. Alle echtparen uit het boek leven in literaire of artistieke kringen, in hun tijd zijn ze beroemd, en sommigen zijn dat nog. Allemaal schrijven ze hun belevenissen en gedachten op in dagboeken of ze maken gewoon regelmatig aantekeningen. Nee natuurlijk is het nooit de bedoeling dat anderen die lezen, maar ja… Katie Roiphe schreef Uncommon Arrangements, en mijn exemplaar is uitgegeven door Dial Press.

Nummer vier. Dan vind ik alles van Dorothy Parker geweldig, echt geweldig! Zelfs haar gedichten, terwijl het me eigenlijk nooit lukt om poezie te lezen. Koop The Portable Dorothy Parker en je bent voor het leven verzekerd van geweldige quotes. Wat vind je van deze bijvoorbeeld:

“I like to have a martini,
Two at the very most.
After three I’m under the table,
after four I’m under my host.”

Er verschijnt regelmatig weer een nieuwe portable editie, dus take your pick!

happyholidays

Vijf. Tot slot nog een heldin, Diana Vreeland. Haar autobiografie D.V. is dun, maar je leest en herleest. Zo geestig, zo rijk van taal, knettergek. I love.

Zo, ik hoop dat je even voort kunt, en ik wens je van harte

Happy Holidays en tot volgend jaar

XXHarriet

, ,

boven illustratie harriet calo, instagram 3 weken, 77 likes, 19 comments/midden portret van idina sackville/onder een uitgave van the portable dorothy parker
POSTED ON 22-12-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply