7. The DIVINE

rubinsteinTJM_Rubinstein_23-CosmeticPortrait_smaller

Helena De Wijze

Je kent Helena Rubinstein van je make-up tas, maar wist je dat ze behalve een jaloersmakende hoeveelheid haute couture ook een geweldige kunstcollectie bezat? In het Jewish Museum in New York is tot 22 maart te zien wat deze beautymagnaat zoal verzamelde.

De tentoonstelling heet Helena Rubinstein, Beauty is Power. Goeie naam, en zo gekozen omdat het een van haar eerste reclame-slogans was. Ze moest eens weten hoe waarachtiger deze slogan in de loop van de decennia werd. Mooi zijn, is deze dagen behalve reuze handig immers een maatschappelijke plicht. Als je er niet uit ziet, heb je het zwaar. Hard
maar waar.

rubinsteinTJM_Rubinstein_07-LaurencinPortrait_smaller

Ik had het over Helena. Ze was de oprichtster van het gelijknamige beauty-imperium en werd met dit bedrijf een van de rijkste vrouwen van haar tijd. In de vroege twintigste eeuw was zij een beauty-pionier. In die tijd werden vrouwen die zich opmaakten, beschouwd als van vederlichte reputatie. Helena Rubinstein veranderde dat. Zij liet zien dat je jezelf een ander voorkomen kon geven, en jezelf zo ieder gewenst image kon aanmeten. Je identiteit, zei deze wijze Helena, is een kwestie van keuze. Een vrouw naar mijn hart.

rubinsteinTJM_Rubinstein_31retouched-PhotowithMask_smaller

Het Jewish Museum vind je op 1109 5th Avenue/92nd Street in New York. En Helena Rubinstein, The Power of Beauty is er tot 22 maart 2015 te bezoeken, dus je hebt nog even. Oh, je wilt je eerst inlezen? Klik dan  hier op de link van het museum.

, ,

boven Your Cosmetic Portrait brochure uit 1935, foto Bradford Robotham/daaronder Helena Rubinstein geschilderd door marie laurencin, 1934, Olie op doek, 83.8 x 68.6 cm, Particuliere collectie, Stowe, Vermont, © Fondation Foujita / Artists Rights Society (ARS), NY / ADAGP, Paris, 2014/onder Helena Rubinstein met een van haar maskers uit Ivoorkust, 1934. foto George Maillard Kesslere, Helena Rubinstein Foundation Archives, Fashion Institute of Technology, SUNY, Gladys Marcus Library, Special Collections
POSTED ON 24-11-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply