7. The DIVINE

3._Summer_Fashions_American_Vogue_cover_15_May_1941__Conde_Nast_Horst_Estate

Voor Horst Naar Rotterdam

Mocht je een excuus nodig hebben voor een bezoek naar Rotterdam, ik heb het voor je: Tot 10 januari is er een beeldschone tentoonstelling te zien in het Nederlands Fotomuseum: Horst P. Horst, Photographer of Style. Je kunt er de foto’s zien die je visuele kunstgeschiedenis bepaalden. Zoals deze iconische foto van vrouw in korset, die Madonna begin jaren negentig inspireerde tot haar Vogue-video.

Je hebt die foto vast ook wel eens als verjaarskaart ontvangen, maar weet je iets van de fotograaf?

6._Corset_by_Detolle_for_Mainbocher_1939__Conde_Nast_Horst_Estate

Weet jij iets van Horst? Nee? Dan is is dit tekstje voor jou:  Hij is in 1906 in Hamburg geboren als Horst Paul Albert Bohrmann. Daar studeert hij design aan de Kunstgewerbeshule, waar hij les heeft van Walter Gropius. Als twintiger vertrekt hij naar Parijs om daar als leerling te gaan werken voor architect Le Corbusier. Kun je je voorstellen, les krijgen van grootheden als Walter Gropius en Le Corbusier? Maar dat is nog maar het begin voor bofkontje Horst.

Bij Le Corbusier ontmoet hij George Hoyningen-Huene, een Baltische baron die sterfotograaf is bij Vogue Paris. Huene wordt zijn mentor en lover en introduceert hem in de creatieve wereld van het Parijs van de jaren dertig. Ja ik zei het al, bofkont.

En ach, zo gaat het verder, Horst wordt door de eigenaar van uitgeverij Condé Nast uitgenodigd om een half jaartje in New York te komen werken voor de Amerikaanse uitgave van Vogue, hij ontmoet Coco Chanel, gaat een poosje voor de Engelse Vogue werken. Hoyningen-Huene is inmiddels naar Harper’s Bazaar vertrokken, ook toen de grote concurrent van Vogue.

12._Muriel_Maxwell_American_Vogue_cover_1_July_1939__Conde_Nast_Horst_Estate

In 1943 wordt Horst Amerikaan en gaat in Amerikaanse dienst. Hij noemt zich voortaan Horst P. Horst, en ontmoet in 1947 een nieuwe liefde, Valentine Lawford, een Britse diplomaat, met wie hij reizen maakt naar het Midden Oosten en Syrië. Hij fotografeert dan al een poos geen mode meer, maar  planten, schelpen, mineralen en naakte mannen.

In 1962 gaat Diana Vreeland zich bemoeien met de Amerikaanse Vogue en dat betekent voor Horst een enorme boost voor zijn carrière als modefotograaf en pas in 1992 zal hij de camera neerleggen omdat zijn ogen niet meer meewerken. In 1999 sterft hij in Palm Beach.

horst_round

Hier op de site van het Fotomuseum kan je vast je kaartje kopen. Avec plaisir.

,

boven Summer Fashions, American Vogue cover, May 1941, © Condé Nast - Horst Estate/daaronder Corset by Detolle for Mainbocher, 1939, © Condé Nast - Horst Estate/daaronder Muriel Maxwell, American Vogue, 1939, © Condé Nast - Horst Estate/onder Round the Clock, New York, 1987. © Condé Nast - Horst Estate
POSTED ON 19-10-2015
.
No comments yet.

Leave a Reply