7. The DIVINE

Alexander McQueen ready-to-wear Fall-Winter 2004-2005

Vier Isabella Blow

Toen ze in 1989 voor de tweede keer trouwde, droeg ze een hoed die was ontworpen door Phillip Treacy. Dat was het begin was van een beroemde mode-vriendschap, ik ken geen foto van Isabella Blow waarop ze geen hoed draagt van Treacy. Vaak waren die hoeden onmogelijk ingewikkelde kusntwerken waarover ze ooit gezegd zou hebben: “… to keep everyone away from me. They say, Oh can I kiss you? I say, No thank you very much. that’s why I’ve worn the hat. Goodbye…”

Begin jaren 80, toen ze in New York woonde, was ze eerst een poosje assistent van Anna Wintour toen die nog fashion director was van Vogue US, en daarna van Andrew Leon Talley. Ze was bevriend met Andy Warhol en Jean-Michel Baquiat. Zulke kringen dus. Je hoefde maar een fashion magazine open te slaan op de society pages, of daar was ze weer, een verschijning in verbluffend mooie, of ongekend merkwaardige uitdossing.

"The Girls At The Lido Of Paris" Book Launch

Toen ze terug ging naar haar Londen, ging ze werken voor Michael Roberts, de ultra creatieve alleskunner die toen nog style director was van Tatler en The Sunday Times Style Magazine. Uiteindelijk werd ze zelf fashion director van Tatler. Maar eigenlijk was ze mode-ontdekker, en als ze iemand had ontdekt, gaf ze hem of haar een vliegende start. Bekend is het verhaal dat ze de eindexamen-collectie van Alexander McQueen in z’n geheel opkocht voor vijfduizend pond en dat bedrag in termijnen afbetaalde. Want nee, rijk was ze nooit. Wie ze verder ontdekte? Hussein Chalayan, Julian Macdonald, en modellen als Stella Tenant en Sophie Dahl. Ook was ze een van de eersten die iets zag in het werk van Viktor & Rolf.

Ik weet nog hoe het me schokte toen ik hoorde dat het leven haar te veel pijn deed en ze had besloten er een einde aan te maken. Dat was in 2007. En nu komt er een mode-expositie die haar leven en haar garderobe viert: Isabella Blow: Fashion Galore! Met meer dan honderd stukken uit haar onwaarschijnlijk grote en kleurrijke collectie van voornamelijk Britse ontwerpers (en nu in het bezit van Daphne Guinness). Somerset House, Strand, London, van 20 november tot 2 maart 2014.

"When Phillip met Isabella" Exhibition

, , ,

boven isabella blow in parijs bij show aw2004 van Alexander McQueen, naast haar zijn moeder, foto michel dufour/midden isabella blow op feestje in parijs, rechts jade jagger, 2005, foto michel dufour/onder isabella blow met daphne guinness bij expositie 'when phillip met isabella' 2002, londen, foto dave bennett
POSTED ON 22-10-2013
.
No comments yet.

Leave a Reply