7. The DIVINE

FEMME AU CHAPEAU NOIR ET A L'ECHARPE

Le Chic d’une Parisienne

Ga je nog naar Parijs voor 16 maart? En doe je dan een rondje Marais? Ga dan ook even langs bij het Musée Carnavalet want daar is zoiets leuks te zien: Roman d’une Garderobe, le Chic d’une Parisienne de la Belle Époque aux Années 30. Een lange titel voor een schattig kleine tentoonstelling. Schattig omdat het een beetje kneuterig van presentatie is, maar tegelijk enorm inspirerend.

14

Je ziet er de garderobe van Alice Alleaume (op de foto hierboven), die aan het begin van de vorige eeuw hoofdverkoopster was van het toen voorname modehuis Chéruit op Place Vendôme (foto hieronder).

11

Haar jurken, juwelen, schoentjes, ach het is allemaal even beeldschoon en van grote ontwerpers als Lanvin, Worth en – natuurlijk – Chéruit. Een klein lesje modegeschiedenis dus aan de hand van de mooiste jurken en accessoires.

9

Helemaal gelukkig werd ik daar in het Musée Carnavalet van de mode-schetsen van Lanvin (boven) en van de pagina’s uit het modetijdschrift Le Gazette du Bon Ton (onder). Die laatste hangen daar ingelijst aan de muur.

Als je goed kijkt kan je zien dat ze voor mijn eigen tekeningen een geweldige bron van inspiratie zijn. Tot nu toe moest ik het doen met wat google me voortovert, en om ze nu in het echt te zien… Ah quelle bonheur.

carnavalet414404

Tot 16 maart dus, Musée Carnavalet, 23, rue de Sévigné, Paris 75003.

, , ,

boven Femme à l’écharpe, anoniem, olieverf op hout, 1900/daaronder Alice Alleaume, rond 1912, foto H.Bocklage/daaronder salon de vente Chéruit, 1910, foto g. agié/daaronder robe du soir 'sèvres' 1934-1935, originele gouache uit het atelier van jeanne lanvin/onder illustratie uit La Gazette du bon ton, 'manteau du matin' van Chéruit
POSTED ON 29-01-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply