6. The INSPIRED

mattheus0db88d60956411e2a89422000aa802aa_7

Matthäus Door Twee Calo’s

Deze illustratie zette ik een jaar geleden op Instagram met als bijschriftje: “Wir setzen uns mit Tränen nieder”. Inderdaad, het slotkoraal van de Matthäus-Passion, het meesterstuk van Bach. 

Ik weet nog de eerste keer dat ik voor de Matthäus naar het Amsterdamse Concertgebouw ging. Zeker vijfentwintig jaar geleden. Met de hele familie, want mijn zusje Cecilia zong mee in het koor. Sopraan.

En daar zat ik zomaar ineens met een brok in mijn keel. Van trots op mijn zusje. Dat eerst. Daar stond ze in dat overweldigend prachtige koor. In de Grote Zaal van het Concertgebouw! Een koor zo groot dat het van links naar rechts de hele breedte van het podium bedekte. De rillingen die Bachs meesterstuk me gaf,  terwijl ik daar in mijn klapstoeltje zat. Na afloop stonden we nog even met z’n allen op de stoep van de Van Baerlestraat waar tante Koos de inmiddels legendarische woorden sprak: “Zo, die hangt weer voor een jaartje.” 

En nu zijn we zo’n vijfentwintig jaar verder, zingt Cecilia nog steeds in dat koor, ben ik nog even trots, en heb ik in al die jaren geen Matthäus van haar gemist. Wel zit ik inmiddels moederziel alleen in de zaal, de familie is niet meer. Dat is verdrietig ja, maar dat hoort nu eenmaal bij ouder worden.

Dit jaar zingt Cecilia voor het eerst niet de Matthäus, maar de Johannes-Passion. Natuurlijk ga ik. Maar een jaar zonder die welhaast meditatieve Matthäus dat kan gewoon niet, vinden Cecilia en ik, dus gaan we samen naar een Matthäus met een ander koor. Lekker naast elkaar in de zaal.

Photo 10-04-14 12 32 00

, ,

boven illustratie harriet calo, op instagram 54 weken, 17 likes, 9 comments/onder kaartje voor johannes - passion door kcov excelsior
POSTED ON 11-04-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply