7. The DIVINE

Heymans_03.02_Max met Loes Hamel_1962

Smaakmakers Max En Benno

Toen ik nog maar een paar maanden beauty-redacteur was van maandblad Avenue, werd ik door Max Heymans uitgenodigd om naar een modeshow te komen in zijn salon. Ach wat een heerlijkheid, twee rijen gouden stoeltjes met daarop zijn beeldige clientèle, gekapt en gekleed, en een handjevol perscollega’s.

Heymans_Hommage Heymans_Venus Veldhoen_extra beeld

Moet ik eerlijk zijn? Natuurlijk vond ik zijn ontwerpen un peu démodé, vergeef me. De wereld had net beleefd afscheid genomen van punk en deed een voorzichtig dansje met new-wave, maar ik zag wel dat Heymans ontwerpen très très elegant waren en Chanel-allure hadden. De allure van Mademoiselle welteverstaan, want hippe Meester Karl was nog maar nauwelijks aangetreden.

Enfin. het was mijn allereerste modeshow, dus pas toen ik het modecircus van Parijs en Milaan meemaakte, begreep ik hoe exclusief die ontvangst op de Amsterdamse Nicolaas Witsenstraat was met Monsieur Heymans zelve als excentriek en charmant gastheer.

 Heymans_32.02_Schets Chanel_Lisa_201

En nu heeft hij een geweldige tentoonstelling in het Amsterdamse Joods Historisch Museum, waar hij de wanden en vitrines deelt met Benno Premsela. Nee hoor niks geks aan die combinatie. Heel erg leuk zelfs. Want niet alleen waren deze twee Joodse Amsterdammers toonzetters voor na-oorlogs creatief Nederland, ze waren ook twee bekende Nederlanders die openlijk gay waren in een tijd en maatschappij waarin homo zijn een fors taboe was.

03 Premsela_06.01_Affiche Voorzien-538N016

Benno Premsela – Max Heymans. Mannen met lef en stijl, over werk en leven van vormgever en interieurarchitect  Benno Premsela (1920-1997) mode-ontwerper Max Heymans (1917-1997), tot en met 28 juni 2016 in het JHM, Amsterdam.

Oja, vergeet niet de brieven en kaartjes te lezen, en ga op zoek naar de brief van de advocaat van Chanel, het antwoord van Heymans en het commentaar van het Museum. Een reuze vermakelijke kwestie.

, ,

boven Max Heymans in een pose uit de musical West Side Sory (1961) met model en cabaretière Loes Hamel in 1962. Fotograaf: Hans Dukkers, Collectie Maria Austria Instituut/daaronder ensemble Retour de Paris in een Hommage aan Max Heymans door fotografe Venus Veldhoen en styliste Abia Jansen in 1997/daaronder ontwerptekening voor L’Heure de la collection met het opschrift ‘très Chanel’ 1986. Collectie Lisa Goudsmit/onder benno premsela op affiche stedelijk museum amsterdam 1993
POSTED ON 14-12-2015
.
No comments yet.

Leave a Reply