7. The DIVINE

medeaEtro bjx F14 002    medeaEtro bjx F14 005

Doe Een Maria Callas

Heb je ooit de opera Medea gehoord, gezongen door Maria Callas? Ze snijdt je door het hart als ze zingt over haar ontrouwe echtgenoot. Ze wreekt zich door hun twee kinderen te doden. Er werd wel gezegd dat Callas de verpersoonlijking was van Medea, zelf was ze immers ook getormenteerd, bedrogen. Vooral in tijden van onvervulde liefde mocht ik haar graag op volle sterkte laten zingen. Das lang geleden hoor.

Eeuwig spijt heb ik dat ik nooit naar een opera of concert met Callas ging. Had makkelijk gekund, want toen zij stierf was ik al 26. Maar helaas, mijn liefde voor opera begon een paar jaar later.

maria callas-medea

Wel zag ik ooit de film die Pier Paolo Pasolini in 1969 maakte met Callas in de hoofdrol. En al maakt Callas’ gevoel voor drama veel goed, ik weet nog dat ik het onverdraaglijk vond dat ze in de film niet zingt.

Er waren in de tijd van de opnames van de film natuurlijk de nodige roddels. Dat Callas verliefd zou zijn op Pasolini, in die tijd toch veelbesproken homo, maar ook dat Callas nauwelijks recht op kon staan door het gewicht van de vele geweldige halssieraden die ze als Medea droeg.

Mag ik je vragen om even te klikken op de foto van Callas bierboven? Dat noem ik nou accessorizing.

Mij inspireerde deze overdaad zeer, sindsdien draag ik zelden een enkele ketting, liever gooi ik er drie of meer om. Ik verzamel halskettingen sinds de jaren zeventig. Ik ben gelukkig, want AW2014 is een prima seizoen om mijn collectie aan te vullen. Ja ik weet het, ouwe hippie.

medeaRaeburn bjx F14 003    medeaRaeburn bjx F14 002

medea Anna Sui bjx F14 011-2    medeaCavalli bjx F14 005

En bij wijze van ps, er is een nieuwe box met alle studio opnamen van Callas verschenen, mocht je ook willen luisteren en huiveren van genot. En toevallig of niet, Willem Dafoe speelt Pier Paolo Pasolini in een nieuwe biopic. So there, we zijn weer rond.

, ,

boven 2 x etro aw2014/daaronder maria callas in de film media, geregisseerd door pasolini in 1969/midden 2x christopher raeburn aw2014/linksonder anna sui aw 2014, rechtsonder roberto cavalli aw2014
POSTED ON 29-09-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply