7. The DIVINE

459.1998

New Yorkse Energie in The Met

Als ik naar de internationale fashion weeks ging, spijbelde ik per stad steevast twee ochtenden van de modeshows. De ene ochtend zwierf ik in modehemels als Le Bon Marché of Barneys om daar voor een seizoen mode-moois te tanken, de andere ochtend had ik nodig om de geestelijke accu op te laden in een galerie of museum.

Voor dat bijtanken hoef jij natuurlijk helemaal niet naar de fashionweeks, je hebt mij immers. Ik selecteer met heel veel plezier het aller allermooiste van de catwalks voor je en laat het je hier zien, en evenzo laat ik je weten als er een bijzondere expositie is. Want wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

Overmorgen (27 juni) opent in The Metropolitan Museum of Art in New York een tentoonstelling van Garry Winogrand. Hij was wat we nu een street photographer noemen en was groots in het vangen van de New Yorkse energie. Dat deed hij dus op straat, maar ook in clubs, op het strand van Coney Island, tijdens bokswedstrijden, in de Bronx Zoo, tijdens anti-oorlogsdemonstraties, hij fotografeerde alles en iedereen, altijd en overal.

winogrand7. New York, 1962_ Winogrand

Toen hij in 1984 op zijn zesenvijftigste plotseling stierf, liet hij duizenden en duizenden onontwikkelde fotorolletjes en contactvellen na. Hij hield meer van het fotograferen zelf dan van het langdradige uitzoeken, editen en afdrukken. Ach wat had ik hem het digitale tijdperk gegund.

Natuurlijk is het na zijn dood met het editen en afdrukken goed gekomen, er waren exposities (ook in Amsterdam in 2005) en er verschenen boeken van zijn foto’s. En nu is er dat retrospectief van  Garry Winogrand in The Met in New Yorkmet  bijna tweehonderd inmiddels iconische foto’s. Tot 21 september. 

Hee wacht eens even, New York Fashion Week is begin september, dus mocht je liever toch zelf naast Grace en Anna zitten, het valt te combineren.

winogrand11. New York, 1965_Winogrand

, , ,

boven Coney Island, New York, 1952, Gelatin silver print, The Museum of Modern Art, New York. Purchase and gift of Barbara Schwartz in memory of Eugene M. Schwartz © The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco/midden New York, 1962, Gelatin silver print, The Garry Winogrand Archive, Center for Creative Photography, The University of Arizona © The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco/onder New York, 1965, Gelatin silver print, Collection of Randi and Bob Fisher © The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco
POSTED ON 25-06-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply