6. The INSPIRED

image

Olimpia Zagnoli, kunstenaar

Deze illustratie maakte Olimpia Zagnoli voor de cover van het Italiaanse weekblad Internazionale. Oktober borstkankermaand. Ik vind deze illustratie zo prachtig gevoelig, de afgeronde vormen, de warme kleuren roze, die eenzame borst net geen schietschijf, de zachte omhelzing van de eigen arm, de iets droeve uitdrukking op het gezicht alleen maar door dat vlekje mond. Dit is werk van een kunstenaar, Olimpia Zagnoli.

Ze is nog net geen dertig, woont in Milaan waar ze opgroeide en naar de academie ging, en maakt illustraties voor invloedrijke tijdschriften als The New York Times, The New Yorker, Marie Claire, Rolling Stone. Omdat ze altijd en altijd tekende, was de kunstacademie een logische opleiding, dat haar vader fotograaf is en haar moeder schilder hielp vast ook in de beroepskeuze. Toen ze klaar was met haar opleiding en graag wat opdrachten wilde, lukte haar dat gek genoeg niet meteen in Milaan. Gek genoeg, omdat Milaan de stad is van tijdschriften en uitgeverijen. Ze besloot om het in New York te proberen en daar kreeg ze haar eerste echte illustratie-opdracht. Van The New York Times. En daarmee werd het ineens een stuk makkelijker voor haar om ook in Milaan opdrachten te krijgen. Inmiddels is ze gevestigd, stromen de mooie opdrachten binnen, en heeft ze zelfs een webshop clodomiro.com 

In een interview met thegreatdiscontent.com zegt ze nog iets moois over haar vak: “Ik wist eigenlijk nooit het verschil tussen een schilder en een illustrator. Mijn moeder was schilder en voor haar was het altijd een heel gedoe om erkenning te krijgen van galeries en de kunstwereld. Het leek mij in ieder geval dat ik met illustraties makkelijker mijn huur en zo kon betalen. En dan hoefde ik me ook niet druk te maken om bij een of andere scene te horen.” Het is alsof ik mezelf hoor dromen.

image

image

En nee, het is natuurlijk geen toeval dat in de paar weken dat Isn’t it Divine bestaat, dit al de derde Olimpia (give or take an y) is die ik hier een podium geef, want met zo’n naam kan je niet anders dan Divine zijn. 

image

,

boven illustratie Olimpia Zagnoli voor Internazionale, daaronder 2 x illustratie olimpia zagnoli voor The new york times sunday review, onder olimpia zelf, foto van instagram olimpiazagnoli
POSTED ON 15-10-2013
.
No comments yet.

Leave a Reply