7. The DIVINE

Peggy Guggenheim

When In Venice, Naar Peggy Guggenheim

Groot geluk, want het is het Biennale jaar en dat betekent een reisje naar Venetië voor de tweejaarlijkse kunst-injectie. Oh heus bezoek ik de Biennale-locaties Giardini en Arsenale, maar eerst wil ik op een holletje naar het heerlijke palazzo van Peggy Guggenheim, het paleisje op menselijke maat dat zij persoonlijk voorzag van een aanzienlijke moderne kunstcollectie.

Even een stukje Peggy Guggenheim (1898 -1979) voor je:

Amerikaanse kunstverzamelaar en socialite. Van rijke New Yorkse familie. (vader bleef in de Titanic). Woont in 1920 in Parijs, bevriend met kunstenaars en schrijvers. Opent eind jaren 3o van de vorige eeuw art-gallery in Londen met werk van Jean Cocteau. Volgden oa. Henry Moore, Duchamp, Picasso. Slaat aan het kunstverzamelen.

Galerie is verliesgevend, dus ze start april 1940 een museum. Op Place Vendôme. Moet vluchten voor Duitsers, brengt haar collectie in veiligheid in Zuid Frankrijk, vlucht zelf naar de VS. Uiteindelijk, in 1949, vestigt ze zich in Palazzo Venier dei Leoni in Venetië met haar rijke en eigentijdse kunstcollectie. En een rijk liefdesleven dazu.

Peggy Guggenheim

 PS: het beeld van  poedelnaakte man op paard l’Angelo della Città van Marino Marini bij de voordeur aan het Canal Grande  heeft als special effect een afschroefbaar edel deel. Het grote exemplaar werd vervangen door het kleine bij gelegenheden waar dat passender was,  zoals bezoek van priester of non, of zoals Peggy Guggenheim het zelf in haar memoires beschrijft “on days I had to receive stuffy visitors”.

Oja, en vergeet niethet Guggenheim-winkeltje om de hoek van haar Palazzo.

082-palazzo-venier-dei-leoni

Vooruit nog een PS: Mag ik je aanbevelen om ook de Pinault-collecties in het Punta della Doggana en Palazzo Grassi te bezoeken?

De Biennale Venezia is nog tot 22 november 2015

, ,

boven peggy guggenheim in 1924, ansichtkaart uit de museumwinkel/onder, Peggy Guggenheim op het dak van haar palazzo aan het canal grande (foto Frank Scherschel)/onder palazzo venier dei leoni (peggy guggenheim collectie)
POSTED ON 07-08-2015
.
No comments yet.

Leave a Reply