7. The DIVINE

flappers foto (3)

Zes Flappers in één boek

Ik ben zo’n heerlijk boek aan het lezen. Het heet Flappers. Nog even je geheugen helpen: Flappers staat voor een type vrouw dat  in the roaring twenties van de vorige eeuw een vrij en losbandig leven leidde. Het is een periode die een grote aantrekkingskracht op me heeft. Denk alleen al aan de mode en de make-up van die periode, de muziek, de beeldende kunst, les Ballets Russes, the riotous parties. Eigenlijk zijn deze jaren en de bijhorende stijl al sinds mijn eigen jaren twintig een grote inspiratie voor me,  kijk maar naar m’n Instagram-illustraties. Ik kan mijn geluk dus niet op dat de esthetiek van die tijd nu weer een opleving kent, vooral dankzij de herontdekking van de flapperdress en natuurlijk Baz Luhrmanns verfilming van The Great Gatsby. Was niet zo tevreden over de film maar vooruit, het succes ervan betekent wel dat er nu allemaal nieuwe boeken uitkomen die van deze Roaring Twenties verhalen.

In Flappers wordt het leven van zes vrouwen beschreven die hun tijd ver vooruit waren en die alle zes hun zeer schilderachtige vrije leven vierden. Elk op haar eigen wijze waren ze het aanstekelijke middelpunt van een veelal welgestelde groep moderns.  Josephine Baker bijvoorbeeld, die op de hier afgebeelde cover staat, zette in de jaren ’20 de Parijse beau monde in vlam met haar lenige en ritmische zwarte lijf. Vers in Parijs aangekomen vanuit het zwarte getto van St Louis stond ze in het Théâtre des Champs Élysées waar haar eerste optreden een onmiddellijke hit was. Een recensent van the New Yorker schreef dat binnen een half uur na haar optreden in alle Parijse bars en restaurants over niets anders werd gesproken dan over haar ongekende erotische aantrekkingskracht.

Dan is er Nancy Cunard, die ken je misschien van de prachtige foto die Man Ray van haar maakte.

flappers d5e63d9bf964603a09a77a586efe998c[1]

Het schijnt dat ze met die armen vol armbanden flink om zich heen mepte als ze wat te veel had gedronken en iets of iemand haar dwars zat, maar dit terzijde.  Deze rijke erfgename maakte zich vrij van haar Britse upper-class milieu, ging naar Parijs, maakte naam als dichter en startte haar eigen drukkerij. Ze publiceerde pamfletten en affiches tegen racisme en fascisme en deed niet moeilijk over een liefde meer of minder. De andere vrouwen in het boek zijn al even bloemrijk: Tallulah Bankhead, Diana Cooper, Zelda Fitzgerald, en Tamara de Lempicka. Flappers geeft een prachtig beeld van deze opwindende periode. Met lekker veel plaatjes ook nog. * Flappers, Six Women of a Dangerous Generation, door Judith Mackrell, uitgeverij Macmillan

,

foto nancy cunard/man ray 1926/van pinterest.com
POSTED ON 03-09-2013
.
No comments yet.

Leave a Reply