7. The DIVINE

zomerlezen10375689_1518880951668085_219225413_n

Happy Summertime With Light Reading

Ik vind het tijd voor een paar weken zonder je. Nee gekkie, ik maak het niet uit, het is gewoon even zomerreces op Isn’t It Divine. En net als in de winter-break, laat ik je niet gaan zonder een lekker lijstje boeken, ook nu weer uit vervlogen tijden. Ze zijn weliswaar lang geleden geschreven maar immer fris. En het zijn mijn favorieten.

Daar heb ik er gelukkig heel veel van, en voor deze gelegenheid koos ik de dunste, omdat ik een lijvig boek op strand of terras helemaal niet zonnig vind. Mijn moeder wilde dat nog wel eens oplossen door de bladzijden die ze gelezen had. met een zwierig gebaar uit het boek te scheuren. Nee natuurlijk was dat dan geen mooie gebonden uitgave, die gaat niet mee naar zee. E-reader? Mwah, geef mij op vakantie maar een door zonnecrème vingers beduimeld boek. Als je het dan later weer eens op pakt, ruik je de zomer! Goed, je lijstje:

1. Bernice Bobs Her Hair. Niet meer dan dertig bladzijden van de grote F.Scott Fitzgerald, maar ohh wat een heerlijk verhaal. Bernice gaat uit logeren bij haar mondaine nichtje en belandt flatsch midden in de Jazz Age en moet zich daar staande zien te houden. Wat vind je van deze passage waar het nichtje tegen Bernice zegt:

You have no ease of manner. Why? Because you’re never sure about your personal appearance. When a girl feels that she’s perfectly groomed and dressed she can forget that part of her. That’s charm. The more parts of yourself you can afford to forget the more charm you have.”  Als dat geen levensles is… En ik beloof je, Bernice neemt wraak.

2. Ethan Frome, naar mijn smaak het mooiste boek van Edith Wharton, over een wel bijzonder ongelukkige liefde tussen de getrouwde Ethan Frome en Mattie, het nichtje van zijn vrouw. Geen vrolijk boekje nee, maar zoals beloofd wel lekker licht in je tas. Wil je liever een vrolijker Wharton? Daar zijn er genoeg van, ze worden steeds weer opnieuw uitgegeven, en dat is heus omdat ze allemaal verrukkelijk zijn.

Sidonie-Gabrielle Colette, was a french novelist.

3. The Captive, van Colette. Heb je al eens iets gelezen van Colette? Kan ik je zeer aanbevelen, zo geestig en wereldwijs. Als je meer over haar wilt weten moet je maar even hier klikken. The Captive vertelt het verhaal van een music-hall ster op leeftijd die zich een behoorlijk verveelt aan de lichtzinnige Riviera. Het kan niet uitblijven, ze valt voor een jonge en arrogante charmeur.

zomerlezenvile-bodies-evelyn-waugh

4. Vile Bodies, waarin Evelyn Waugh de Londense Bright Young Things opvoert, die in de decadente jaren tussen de twee wereldoorlogen hun decadente leven vieren. Proberen te vieren. Zo geestig, zo mal, maar ook zo wrang. Want wij weten nu dat het niet goed afloopt met de frivoliteiten tussen die twee oorlogen. En alleen al om die geweldige Penguin-cover wil je het hebben. Ik bedoel ik.

5. Summer Crossing, het eerste boek van Truman Capote, speelt net na de tweede wereldoorlog. Voor een groot deel in een New Yorks penthouse op Fifth Avenue, en dat is altijd fijn. De ouders van zeventienjarige socialite Crady laten haar daar een hete zomer lang aan haar lot over. Volgen een niet bepaald wenselijke romance en een lange serie levens-bepalende beslissingen. Ai ai.

6. The Sun King, een van de meesterwerken van Nancy Mitford, een behind the scenes aan het weelderige hof  van Louis XIV. Je leest er over de aanleg van Versailles, de vrouwen, de intriges, de zonnekoning zelf. Heerlijk gedetailleerd en levendig. Lees je liever fictie? Met Nancy Mitford grijp je nooit mis, want alles wat ze schreef is DIVINE. Alles.

En stel nou dat je nog meer wil lezen, kijk dan nog even hier, weliswaar klikt dit naar mijn winterboeklijst, maar wat kan het schelen. De prikkelende geschiedenissen van vrouwen met elan, van bijzondere huwelijken, van opschudding veroorzakende liefdes, van hartstocht en soms tragiek lezen net zo lekker onder de parasol. Daarom nog een keer deze best zomerse regels van Dorothy Parker:

“I like to have a martini,
Two at the very most.
After three I’m under the table,
after four I’m under my host.”

Hoor je de ijsblokjes tinkelen? Ik wens je een Happy & Splashing Summer!

zomerlezen110499190_721289644597938_1839815256_n

, , , , ,

boven en onder illustraties harriet calo, op instagram 2 weken, samen zo'n 150 likes en 50 comments/foto colette, LÉOPOLD REUTLINGER/cover vile bodies, evelyn waugh, uitgave penguin modern classics
POSTED ON 07-07-2014
.
No comments yet.

Leave a Reply